برنج یکی از مهم ترین غذای مردم جهان و ایران به حساب می اید. مصرف برنج بسیار زیاد و مسلما در غذای روزانه سفره های همه وجود دارد. برنج سالم بسیار برای بدن ضروری و می تواند املاح بدن را تا حدودی تامین کند. اما اگر برنج سالم استفاده نکنیم چه می شود؟ برنج تراریخته و اصلاح نژاد چیست؟ چه تفاوت هایی با هم دارند؟ چگونه تشخیص دهیم که برنج مصرفی ما تراریخته می باشد؟ امروزه برنج های زیادی با نام های مختلف در بازار به فروش می رسد که هر کدام یک نوع نژاد دارد. در این مقاله در مورد انواع نژاد برنج ها و مضرات برنج تراریخته و اصلاح نژاد توضیحاتی خواهیم داد. با ما همراه باشید.
برنج تراریخته و اصلاح نژاد چیست؟
برنج تراریخته برنجی است که با روش مهندسی ژنتیکی طوری تولید شده، که ساقه های ان نوعی پروتئین تولید می کند در برابر کرم ساقه خوار و پشه ها، افت ها در امان است. کشاورز نیازی به کود های شیمیایی ندارد و با کاشت این نوع برنج ها سود و محصول بیشتری خواهد داشت. امروزه محصولاتی همچون برنج، پنبه، سویا، سیب زمینی، ذرت و… توسط محققان تراریخته و اصلاح نژاد شده است. این نوع محصولات مقاومت بیشتری در برابر افات دارد و بهره بیشتری نیز به همراه دارد.
تفاوت های برنج تراریخته و اصلاح نژاد چیست؟
برنج اصلاح نژاد
در اصل برنج اصلاح شده در دو نوع برنج اصلاح کلاسیک و اصلاح موتاسیونی شناخته می شود. برنج اصلاح شده برنجی است که توسط موسسه برنج امل و موسسه بین المللی برنج در فلیپینی به نام ایری به وجود امده است. این موسسات با کمک دو رگه گیری اصلاح کلاسیک درست کرده اند. یعنی دو نوع برنج را با هم ترکیب کردند و یک برنج جدید بوجود اوردند تا محصول بیشتری بدهد. اصلاح موتاسیونی هم اینگونه است که از پرتودهی درست می شود. موسسه ی تحقیقاتی برنج ساری، یک نوع رقم را از طریق پرتودهی اشعه گاما بر روی برنج نعمت بوجود اورده که محصولی با عطر و محصول فراوان داشته باشد.
برنج تراریخته
پژوهشگران یک نوع ژن را از طریق راه های ژنتیکی به برنج حساس به بلا و کرم ساقه خوار انتقال می دهند که این نوع برنج ها به افات و کرم ساقه خوار مقاوم می شوند.
راه تشخیص برنج تراریخته
متاسفانه هیچ راه تضمینی و مشخصی وجود ندارد که بتوانید برنج سالم را از برنج تراریخته تشخیص دهید. اما بازهم به طور کلی دو راه به کار گرفته می شود.
- اندازه دانه های برنج: برنج های تراریخته دانه های بلندتر و باریک تر از برنج های سالم و ارگانیک دارد. و برنج های تراریخته شکل ظاهری ان ها شفاف تر، سفید تر از برنج های دیگر است.
- یک دست بودن برنج تراریخته: معمولا در برنج های ارگانیک مقداری برنج شکسته و نرم وجود دارد در صورتی که دانه های برنج تراریخته تماما سالم و یک دست می باشد.
برنج اصلاح نژاد یا تراریخته بخوریم ؟
اگر شما مقاله برنج هاشمی را خوانده باشید می فهمید که مرحوم اقای هاشمی با کشف برنج هاشمی به نوعی برنج را اصلاح نژاد کرده است. پیدا کردن چند خوشه برنج جدید و کاشتن چند ساله از ان و زیاد کردن یک برنج تازه به نوعی کار اصلاح نژاد شده می باشد. در نظر بگیرید که کشاورز ۴ نوع ماده قوی و ۲ نوع نر را با هم می کارد و محصول جدید و مقاوم با کیفیت بهتر به دست می اید و از فرزندان ان باز بهترین را انتخاب می کند و می کارد. این روند را چندین بار انجام می دهد تا محصول عالی به دست اورد.
اینگونه برنج تا ۱۰ نسل بعدی به یک نژاد قوی و برتر می رسد. در اثر اصلاح نژاد گیاهان با تولید کم را با یک فرایند طبیعی و طولانی به یک محصول با تولید بیشتر و سود کم تر تبدیل می شود. اما در محصول تراریخته تعقیر ژنتیکی و دی ان ای موجود تعقیر می کند. مثلا ژن مقاوم در برابر افت را به گیاه ترکیب می کنند و کلا نقشه ژنیتیکی ان را عوض می شود. محصولات تراریخته کاملا با طبیعت و خلقت در تضاد هستند. به محصولات تراریخته یا GMO نیز هم می گویند. ژن های مختلف مثل مقاوم در برابر افت یا خشکی را از طریق ازمایشگاهی تعقیر می دهند و به درون سلول های ان منتقل می شود. استفاده از اینگونه محصولات مسلما در دراز مدت اثرات بدی بر بدن می گذارد.
ایا برنج تراریخته ضرر دارد؟
محققات و دانشمندان با ازمایشاتی که بر روی محصولات تراریخته انجام دادند به این نتیجه رسیدن که این نوع محصولات و برنج تراریخته سمی به نام گلایفوسیت نیز دارد. استفاده زیاد از محصولات تراریخته به مرور زمان باعث مشکلات و بیماری هایی همچون: گوارشی و کبدی ایجاد می کند. همینطور پژوهشگران دریافتند کاشت اینگونه محصولات علاوه بر ضرر های زیادی که بر بدن انسان می گذارد باعث می شود که حاصلخیزی زمین از بین برود. و مضرات زیادی مثل:
- کاهش تنوع ژنتیکی در طبیعت
- تخریب محیط زیست
- تهدید گونه های دیگر برنج
- اسیب به اکوسیستم خاک
- اسیب به دام و طیور و پرندگان
- ایجاد سرطان
- ایجاد جهش ژنیتیکی در انسان
برنج پاکستانی و هندی تراریخته هستند؟
این روزها بخاطر گرانی برنج های اصیل و سالم ایرانی مردم به برنج های پاکستانی و هندی روی اوردند. برنج پاکستانی تراریخته نیست اما بدون کیفیت نیز می باشد. خبرنگاران خبر دادند که برنج های خارجی بدون کیفیت می باشد و حتی بعضی از ان ها را با پلاستیک می سازند و با قیمت پایین به دست مصرف کنندگان می رسانند. بعضی از کشور های مثل هند، پاکستان و تایلند با ساخت و ارائه برنج های بی کیفیت پلاستیکی باعث مشکلات زیادی برای مصرف کنندگان می شوند.
کدام برنج ایرانی تراریخته نیست؟
نخستین برنج تراریخته ایرانی که با روش مهندسی ژن به ان منتقل شد، برنج طارم مولایی می باشد. به عقیده بعضی از محققان این برنج سال های زیادی کاشت شده و سال های اول خطرناک بوده است. اما باز هم افرادی هستند که این مورد برایشان مهم بوده و به دنبال برنج ارگانیک هستند. برنج های ارگانیک و سالم ایرانی که تراریخته نیستند و بسیار سالم هستند مثل: برنج طارم محلی، برنج هاشمی و برنج دم سیاه می باشد. شما میتوانید از فروشگاه ریحان ارگانیک برنج هاشمی سالم و کاملا ارگانیک را با کمترین قیمت و با ضمانت خریداری کنید.