چای یکی از قدیمی ترین و محبوب ترین نوشیدنی در جهان شناخته می شود، که خواص زیادی برای سلامتی بدن دارد. اما این خاصیت ها به میزان زیادی به کیفیت چای، نحوه نگه داری ان بستگی خواهد داشت. یکی از بزرگ ترین مشکلات شایع استفاده از چای کهنه و فاسد می باشد. چای کهنه، چای است که مدت زمان زیادی از فراورده ان گذشته و یا نحوه نگه داری مناسبی به عمل نیامده است. در این حالت ترکیبات موجود در چای همچون، انتی اکسیدان ها، فلاونوئیدها و کافئین به مرور زمان تعقیر کرده و تاثیرات منفی بر سلامتی بدن می گذارد. از مضرات خوردن چای کهنه می توان به مشکلات گوارشی، اسیب های دندانی و عارضه های جدی دیگر اشاره کرد.
وقتی چای کهنه می شود خاصیت تازه بودن خود را از دست می دهد و به یک ماده غذایی الوده تبدیل می شود که به سرعت ترکیبات خطرناکی برای بدن ازاد می کند. همینطور چای کهنه خاصیت بافت خود را از دست داده و طعم و عطر ان تحت تاثیر قرار می گیرد. در این مقاله به صورت علمی و تخصصی در مرود مضرات خوردن چای کهنه خواهیم پرداخت.
کاهش طعم و کیفیت چای کهنه
یکی از مهم ترین ویژگی چای تازه، عطر و طعم دلپذیر ان می باشد، که از ترکیبات مفید برگ های چای بعد از دم کشیدن ازاد می شود. اما در چای کهنه این ویژگی به طور فرایندی از بین می رود و اصلا دیده نمی شود. فرایند اکسیداسیون در چای کهنه موجب می شود که ترکیبات شیمیایی ان تعقیر کرده و طعم و عطر خود را از دست دهد. طبق تحقیقات انجام شده نشان می دهد که ترکیباتی چون کاتچین ها (catechins) یکی از انتی اکسیدان موجود در چای است، که به مرور زمان خاصیت ان تجزیه شده و طعم چای تلخ و گس می شود. این تعقیرات نه تنها که از ارزش غذایی ان می کاهد بلکه نبود عطر و طعم منحصر به فرد چای لذت نوشیدن ان را از بین می برد. این گونه مشکل و مسئله در چای سیاه و سبز بیشتر مشاهده می شود.
رشد میکروب و قارچ ها

رشد میکروب و قارچ ها
اگر چای کهنه در محیط های مرطوب و یا زیر نور زیاد افتاب نگه داری شود، بستری مناسب برای رشد میکروب ها، باکتری ها و قارچ ها فراهم می کند. طبق مطالعات مختلف چای کهنه که در مدت زیاد در معرض هوا و رطوبت قرار بگیرد، می تواند موجب بیماری های میکروبی مانند: کولیباکتریها و قارچهای کپکی شود. که مشکل اساسی برای دستگاه گوارش و یا دیگر ارگان های بدن به وجود می اورد. وجود اینگونه میکروب ها موجب بیماری های عفونی دستگاه گوارش همچون اسهال و یا استفراق می شود. که در مورد حادتر ممکن است باعث عفونت های شدید در دستگاه گوارش شود. اینگونه خطرات در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، به شکل بزرگ تری بروز می کند.
کاهش محتوای انتی اکسیدان ها
چای تازه سرشار از انتی اکسیدان ها مانند فلاونوئیدها، کاتچین ها می باشد، که تاثیرات مثبتی بر سلامتی بدن دارد. این ترکیبات با رادیکال های ازاد مبارزه کرده و خطر ابتلا به بیماری های مزمن همچون سرطان، بیماری های قلبی عروقی، التهابات مزمن بسیار کاهش می دهد. اما چای کهنه که مدت زیادی از بسته بندی و یا فراوری ان می گذرد، به طور زیادی از این ترکیبات سالم خود از دست می دهد. پژوهش ها نشان می دهد که اگر انتی اکسیدان ها در مدت زمان زیادی در معرض هوا و یا افتاب بماند بسیار کاهش پیدا می کند، و خاصیت ضد التهابی و پیشگیری از بیماری های ان تجریه می شود. پس مضرات خوردن چای کهنه بسیار زیاد است و نه تنها اثری بر سلامتی بدن ندارد بلکه مصرف ان از نظر تغذیه بی فایده است.
مضرات خوردن چای کهنه بر دستگاه گوارش

مضرات خوردن چای کهنه بر دستگاه گوارش
یکی از معضلات مصرف چای کهنه تاثیر منفی ان بر دستگاه گوارش می باشد. کهنه دارای ترکیبات اسیدی و تلخی است که ممکن است باعث سوء هاضمه و التهابات معده شود. اسید های موجود ان ممکن است حالت تهوع، درد معده و یا رفلاکس معده به همراه داشته باشد. این گونه مشکلات برای افرادی که معده حساس، زخم معده و یا گاستریت دارند شدید تر نشان می دهد. علاوه بر این ها چای کهنه به دلیل افزایش تانن (tannins) ان موجب سنگینی معده، مشکلات گوارشی دیگر شده و برای بسیاری از افراد تجربه ناخوشایندی ایجاد خواهد کرد.
تاثیرات منفی بر دندان ها
مصرف زیاد و مداوم چای کهنه می تواند، تاثیرات منفی زیادی بر سلامت دندان ها بگذارد. تانن های که در چای کهنه موجود است باعث ایجاد لکه های زردو رنگ پریدگی در دندان می شود. مصرف زیاد چای کهنه اگر شیرین باشد موجب پوسیدگی دندان و پلاک های دندانی می گردد. چای کهنه و تلخ که دارای انتی اکسیدان های تجریه شده است ممکن است تاثیر بسیار نا مطلوبی بر سلامت دهان و دندان بگذارد.
تاثیر چای کهنه بر فشار خون و قلب

تاثیر چای کهنه بر فشار خون و قلب
در چای کهنه میزان کافئین ان بسیار افزایش پیدا می کند، به ویژه چای کهنه ای که از فراوری ان مدت زیادی گذشته باشد. مصرف زیاد کافئین منجر به فشار خون، بی خوابی، اضطراب، خواهد شد. این اثرات بر افرادی که به کافئین حساس هستند شدید تر بروز می دهد. در نتیجه مصرف این گونه چای تاثیرات منفی بر سلامت قلب، می گذارد! به ویژه برای افرادی که بیماری قلبی دارند بسیار جدی بروز خواهد داد.
کلام اخر
چای کهنه نه تنها که عطر و طعم مطلوبی ندارد، بلکه عوارض زیادی به همراه دارد. از مشکلات گوارشی گرفته تا رشد میکروب ها، کاهش خواص تغذیه ای و اثرات منفی بر دندان ها و قلب، مصرف چای کهنه به هیچ وجه توصیه نمی شود. برای اینکه از خواص چای بهره ببرید همیشه چای با کیفیت و تازه مصرف کنید. اگر به دنبال یک چای ارگانیک و با کیفیت هستید، فروشگاه ریحان ارگانیک بهترین گزینه برای شما می باشد. ریحان ارگانیک، با عرضه انواع چایها و برنج های ارگانیک و طبیعی، شما را در مسیر حفظ سلامتی و لذت بردن از طعم واقعی چای و برنج کمک میکند. این فروشگاه با تضمین کیفیت و محصولات تازه، تجربهای بینظیر از خرید آنلاین چای و برنج برای شما فراهم میآورد.