چای یکی از پرطرفدار ترین نوشیدنی در دنیاست، اما وقتی صحبت از چای ایرانی و خارجی می شود سوال های زیادی به وجود می اید. چرا چای ایرانی سالم تر است؟ چرا بعضی از افراد چای خارجی را بیشتر می پسندند؟ تفاوت چای ایرانی خارجی در چیست؟ چای در هر کشوری به صورت متنوعی کاشت و فراوری می شود، پس نسبت به هم تفاوت هایی دارد. ایران با قدمت زیاد کاشت چای یکی از کشور های تولید کننده چای به حساب می اید، اما در بازار، چای خارجی طرفداران خود را دارد. در این مقاله نگاه دقیقی به مقایسه چای ایرانی یا چای خارجی؟ همینطور کیفیت، طعم، فراوری، ارزش غذایی، عادت مصرف چای ایرانی و خارجی خواهیم داشت تا به شما کمک کنیم بهترین انتخاب را داشته باشید.
۱. تفاوت در روش کاشت و برداشت
چای ایرانی: اصولا چای ایرانی در مناطق شمال کشور و در استان گیلان و مازندران کشت می شود. چای ایرانی در محیطی مناسب و مرطوب بدون هیچ گونه کود های شیمیایی و مواد افزودنی صنعتی رشد می کنند. روش برداشت این محصول کاملا سنتی و دستی می باشد و این امر موجب می شود که چای طعم و عطر خود را حفظ کند.
چای خارجی: چای خارجی در کشور های هند، سریلانکا، چین و کنیا در مسافت زیاد و کاملا به صورت صنعتی کشت می شود. برداشت چای خارجی بیشتر به صورت مکانیزه و ماشینی صورت می گیرد که ممکن است در این روش به چای اسیب وارد شود. همچنین برخی از کشور ها از کود های شیمایی و صنعتی برای بازدهی بیشتر محصول و افزایش ماندگاری استفاده می شود. که ممکن است به کیفیت چای لطمه وارد شود.
۲. مقایسه عطر و طعم چای ایرانی یا خارجی

مقایسه عطر و طعم چای ایرانی یا خارجی
چای ایرانی: بخاطر روش کشت ارگانیک، چای ایرانی طعم، عطری ملایم و طبیعی دارد، که در مدت زمان طولانی و به راحتی تلخ نمی شود. این نوع چای عطری گیاهی و جذاب دارد که با دم کردن درست ان رایحه ای دلنشین از ان به مشام می رسد.
چای خارجی: نسبت به منطقه و روش کشت چای طعم و عطر ان متفاوت می باشد مثلا:
- چای هندی: عطر و طعم ان قوی و تند می باشد، که برای چای های ترکیبی همچون در چای شیر و یا ماسالا استفاده می شود.
- چای سریلانکایی( سیلان): رنگ ان روشن تر و طعم گس تری دارد.
- چای چینی: به دلیل فراوری خاص، طعمی دودی و ملایمی دارد.
برخی دیگر از چای های خارجی به طور طبیعی طعم و عطر گس و تلخ دارند، که برای متعادل کردن ان از مواد افزودنی استفاده می کنند.
۳. مقایسه رنگ و دم کشی چای ایرانی و خارجی
چای ایرانی: هنگام دم کشیدن رنگی طلائی و یا قهوه ای کم رنگ دارد، که به مرور و با گذشت زمان عطر ان بیشتر می شود. اصولا چای ایرانی به مدت زمان بیشتری برای دم کشیدن نیاز دارد، زمان دم کشی ان بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه می باشد. اما در اخر بدون هیچ گونه مواد افزودنی طعم دلپزیری و خوشایندی ایجاد می کند.
چای خارجی: بیشتر چای های خارجی در مدت زمان کوتاهی دم می کشد و رنگی قرمز و یا تیره تر دارد. این رنگ دهی سریع معمولا بخاطر مواد افزودنی و فراوری های خاص می باشد. مدت دم کشین این نوع چای ها کمتر از ۵ دقیقه است و رنگ دهی بالایی خواهد داشت.
۴. تفاوت مواد افزودنی و فراوری

تفاوت مواد افزودنی و فراوری
چای ایرانی: اصولا چای ایرانی بعد از برداشت به صورت کاملا سنتی خشک و تخمیر می شود، هیچ گونه مواد افزودنی به ان اضافه نمی شود. باید بگوییم که اینگونه چای هیچ گونه مواد نگهدارنده، رنگ، اسانس و مواد شیمایی ندارد.
چای خارجی: در بیشتر چای های خارجی برای بهبود رنگ، طعم و عطر دهی از فراوری های زیادی استفاده می شود. این نوع چای ها از مواد نگهدانده، اسانس های رنگ و طعم استفاده می شود که جذابیت بیشتری برای مصرف کنندگان داشته باشد.
۵. ارزش غذایی و خواص ان
چای ایرانی: بخاطر ارگانیک و طبیعی بودن چای ایرانی، حاوی مقادیر زیادی انتی اکسیدان است. که برای تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش استرس بسیار مفید می باشد. میزان کافئین چای ایرانی نسبت به چای خارجی بسیار کمتر است و برای افرادی که به کافئین حساس هستند گزینه ی بسیار خوبی می باشد.
چای خارجی: برخی از چای های خارجی بخاطر فراوری های زیاد حاوی کافئین و تئوفیلین زیادی می باشد که باعث افزایش انرژی و تمرکز می شود. چای هایی که دارای مواد افزودنی و مصنوعی هستند، در دراز مدت ممکن است اسیب های جبران ناپذیری به بدن وارد کند.
۶. تفاوت در قیمت و دسترسی

تفاوت در قیمت و دسترسی
چای ایرانی: معمولا قیمت ان پایین تر است و دسترسی ان اسان تر می باشد. زیرا در داخل کشور تولید شده و هزینه های وارداتی روی ان اعمال نمی شود. چای ایرانی بخاطر داشتن خواص زیاد و سالم بودن قیمت پایین تری دارد، که یک محصول اقتصادی به حساب می اید.
چای خارجی: چای های خارجی به خصوص مارک های مطرح هزینه زیادی دارد. معمولا هزینه های گمرکی و وارداتی نیز به ان اضافه می شود. شما هم به نوع کاشت و فراوری ان اطلاعی نخواهید داشت.
۷. تفاوت در فرهنگ و مصرف
چای ایرانی: نوشیدن و مصرف چای در ایران یک سنت قدیمی است که در کنار ان از قند، شیرینی های سنتی و خرما سرو می شود. ایرانیان به چای طبیعی و تازه دم علاقه زیادی دارند و کمتر از چای های صنعتی استفاده می کنند.
چای خارجی: در کشور هایی همچون انگلیس، هند، چای و شیر و یا چای لیمو یا ادویه ها بیشتر استفاده شده ون طرفدار بیشتری دارد. در کشور های چین و ژاپن چای سبز و اولانگ از محبوبیت بیشتری برخوردار است.
نتیجه گیری: چای ایرانی یا خارجی؟

مقایسه چای ایرانی یا خارجی؟
انتخاب بین چای ایرانی و خارجی بسته به سلیقه و نیاز شما می باشد. اگر به دنبال یک چای ارگانیک، سالم و طبیعی هستید مسلما چای ایرانی بهترین است. اما اگر به دنبال چای هایی قوی تر و یا طعم های خاص هستید چای خارجی می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد. بهترین توصیه ما به شما این است که یک چای با کیفیت و اصل را از فروشندگان معتبر خرید کرده و از عطر و طعم واقعی ان لذت ببرید، و علاوه بر این از سلامتی بدن خود اطمینان داشته باشید.